MODERN PROBLEMS OF THE CONFECTIONERY INDUSTRY IN RUSSIA AND THE WAYS OF THEIR DECISION
https://doi.org/10.17747/2311-7184-2016-3-3
Abstract
As in the Russian Federation level of consumption of confectionery is traditionally high, the confectionery industry on outputs is one of the largest parts of the food industry. At the moment the enterprises of the confectionery industry conduct the activity in the conditions of the high competition, both from the domestic сompanies, and from foreign producers. Besides, such political and macroeconomic factors as sharp falling of ruble exchange rate and the imposed sanctions have had an adverse effect on the Russian enterprises of the confectionery industry. Thus, in spite of the fact that the confectionery branch is one of quickly developing branches of the food industry, it faces a number of problems. In article the main modern problems of the confectionery industry which are connected with specifics of this branch are considered. The special attention is paid to dependence of the domestic confectionery industry on import raw materials and weak advertizing. Also in work the measures for development of the confectionery industry taken from the state namely the key moments «Strategy of development of the food industry of the Russian Federation for the period till 2020» are considered, extent of implementation of the given program for development of the confectionery industry is analyzed. The author of article sets as the purpose to offer solutions of problems on the example of the Russian enterprise of the confectionery industry of Joint-Stock Company «Krasnyj Octyabr». In compliance with this purpose the following tasks have been set: to consider features of the confectionery industry, to analyse a modern economic situation, to reveal the main problems, to offer actions for the solution of problems on the example of one of leaders in production of confectionery in the Russian market − to JSC «Krasnyj Octyabr». In article the conclusion has been drawn that proposed measures have to be focused on the solution of the main system problems, formation of new industrial potential, modernization and development of innovations in the confectionery industry.
About the Authors
E. A. KorshunovaRussian Federation
the 4th year students
V. N. Alfyorov
Russian Federation
Research supervisor, Candidate of Economic Sciences, Assistant Professor of Department «Economics and crisis management»
References
1. Распоряжение Правительства РФ от 17.04.2012 N 559-р «Об утверждении Стратегии развития пищевой и перерабатывающей промышленности Российской Федерации на период до 2020 года»
2. Пищевая промышленность в системе агропромышленного комплекса. [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://studopedia.org/10-151089.html, дата обращения - 25.03.2016
3. Данные Росстата, [Электронный ресурс], URL: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/enterprise/industrial/#, дата обращения - 25.03.2016
4. Данные Росстата, [Электронный ресурс], Режим доступа: http://www.gks.ru/free_doc/new_site/business/prom/natura/god10.htm, дата обращения - 25.03.2016
5. Магомедов М. Д. Экономика пищевой промышленности: Учебник / М. Д. Магомедов, А. В. Заздравных, Г. А. Афанасьева. - М.: Дашков и К, 2011. - 232 с.
6. Руденок М.П., Ефименко А.Г. Экономика предприятий отрасли. [Электронный ресурс], Режим доступа: http://studopedia.org/10-151089.html, дата обращения - 26.03.2016
7. Как устроен кондитерский бизнес в России. [Электронный ресурс], Режим доступа: http://moneymakerfactory.ru/biznes-idei/konditerskiy-biznes-v-rossii/, дата обращения -26.03.2016
8. Кондитерская промышленность. [Электронный ресурс], Режим доступа: chromeextension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/http://www.bsmei.narod.ru/dp/McK/3_confectR.pdf, дата обращения - 26.03.2016
9. Центр исследований кондитерского рынка. [Электронный ресурс], Режим доступа: http://cikr.ru/news/?ELEMENT_ID=466 , дата обращения -27.03.2016
10. Интерфакс. Производство шоколада не упало после снижения поставок какао-продуктов. [Электронный ресурс], Режим доступа: http://www.interfax.ru/business/474982, дата обращения - 27.03.2016
11. Цены на шоколад в России за год выросли больше чем на треть.[Электронный ресурс], Режим доступа: http://www.rbc.ru/rbcfreenews/560128399a79471a899c1b5a, дата обращения - 27.03.2016
12. Cовершенствование управления на предприятиях кондитерской промышленности РФ. С.В. Воронин, В.П. Грузинов. [Электронный ресурс], Режим доступа: http://www.dissercat.com/content/sovershenstvovanie-upravleniya-na-predpriyatiyakh-konditerskoi-promyshlennosti-rf, дата обращения - 27.03.2016
13. Анопченко Т. Ю., Новицкая А. И. Динамика и тенденции развития пищевой промышленности в современных условиях России, [Электронный ресурс], Режим доступа: http://cyberleninka.ru/article/n/dinamika-i-tendentsii-razvitiya-pischevoy-promyshlennosti-v-sovremennyh-usloviyah-rossii, дата обращения - 27.03.2016
14. Коммерсант. Бюджет не участвует в пищевой цепи. [Электронный ресурс], Режим доступа: http://www.kommersant.ru/doc/1927889, дата обращения - 27.03.2016
15. Объединенные кондитеры. Официальный сайт. [Электронный ресурс], Режим доступа: http://www.uniconf.ru/factories/krasny-octyabr/, дата обращения - 27.03.2016
Review
For citations:
Korshunova E.A., Alfyorov V.N. MODERN PROBLEMS OF THE CONFECTIONERY INDUSTRY IN RUSSIA AND THE WAYS OF THEIR DECISION. Business Strategies. 2016;(3):3. (In Russ.) https://doi.org/10.17747/2311-7184-2016-3-3