THE IMPACT OF THE COVID-19 PANDEMIC ON DAIRY PRODUCTION IN RUSSIA
https://doi.org/10.17747/2311-7184-2022-6-134-136
Abstract
The dairy industry is one of the most important among the food industries of the national economy. The industry includes enterprises for the production of animal oil, whole milk products, dairy preserves, milk powder, cheese, brynza, ice cream, casein and other dairy products. The article analyses the self-sufficiency of the Russian Federation with milk and dairy products in 2016-2020 and the period of the COVID-19 pandemic. The analysis of import and export of dairy products based on FCS data is also given.
About the Author
А. М. SemenovaRussian Federation
Student, Moscow State University of Food Production (Moscow, Russia). Academic supervisor: T.G. Sobolevskaya, cand. sci. (econ.), associate professor, Moscow State University of Food Production (Moscow, Russia), sobolevskayatg@mgupp.ru
References
1. Карпунина Е.К., Соболевская Т.Г. Экономическая безопасность регионов и новые цифровые горизонты // Вестник Тверского государственного университета. Серия: Экономика и управление. 2020. № 4(52). С. 136–148. DOI: 10.26456/2219-1453/2020.4.136-148.
2. Крупнейшие производители молока и молочной продукции в мире. URL: https://заводы.рф/publication/krupneyshie-proizvoditeli-moloka-i-molochnoy-produkcii-v-mire.
3. Минсельхоз рассчитывает на сохранение динамики роста производства молока в 2022 году. URL: https://tass.ru/ekonomika/13515709.
4. Обзор как изменился молочный рынок России в 2020 году. URL: https://https://milknews.ru/longridy/molochniy-rynok-rossiy-2020.html.
5. Публичная декларация приоритетных целей и задач Министерства сельского хозяйства Российской Федерации на 2021 год.
6. Распоряжение Правительства Российской Федерации от 19 июня 2021 № 1671-р.
7. Сельское хозяйство в России. 2021: Стат. сб. M.: Росстат, 2021. С. 29.
8. Соболевская Т.Г. Влияние пандемии COVID-19 на экспортный потенциал Российской Федерации на мировом рынке зерна // Островские чтения. 2021. № 1. С. 87–89.
9. Соболевская Т.Г. Изменение экспортного потенциала Российской Федерации на мировом рынке зерна на фоне социально-экономических последствий пандемии COVID-19 // Регион: системы, экономика, управление. 2021. № 1(52). С. 37–41. DOI: 10.22394/1997-4469-2021-52-1-37-41.
10. Соболевская Т.Г. Развитие электронной коммерции как драйвер экономического роста России // Устойчивое развитие экономики России: стратегии и тактики перехода к новому качеству экономического роста: монография. Самара: ООО НИЦ «ПНК», 2021. С. 47–62.
11. Karpunina E.K., Butova L.M., Sobolevskaya T.G., Badokina E.A., Pliusnina O.V. The impact of the COVID-19 pandemic on the development of Russian national economy sectors: Analysis of dynamics and search for stabilization measures // Innovation management and information technology impact on global economy in the era of pandemic. Cordoba, 30–31 мая 2021 года. Cordoba: IBIMA, 2021. P. 1213–1226.
12. Karpunina E.K., Isaeva E.A., Galieva G.F., Sobolevskaya T.G., Rodin A.Yu. E-Commerce as a driver of economic growth in Russia // Modern global economic system: Evolutional development vs. revolutionary leap. LNNS, Vol. 198. Cham: Springer Nature, 2021. P. 1622–1633.
Review
For citations:
Semenova А.М. THE IMPACT OF THE COVID-19 PANDEMIC ON DAIRY PRODUCTION IN RUSSIA. Business Strategies. 2022;10(6):134-136. (In Russ.) https://doi.org/10.17747/2311-7184-2022-6-134-136